EN
DE

Bilety on-line

Geoportal

Aplikacja

Aktualności

Ogrodowe Smaki – warsztaty 19.08.2018

Ogrodowe Smaki – warsztaty 19.08.2018

WARSZTATY „WIEDZA o JEDZENIU – warzywa archaiczne”

SLOW FOOD & ARBORETUM WOJSŁAWICE

Zapraszamy na warsztaty degustacyjne dla osób „WIEDZA o JEDZENIU – warzywa archaiczne” – Wspólnie z naszym Partnerem Slow Food Dolny Śląsk.

Pokazy i zajęcia odbędą się  w naszym Arboretum w Wojsławicach w trakcie „IV Pikniku Ogrodowe Smaki”, w dniu 19 sierpnia 2018 roku, w godz. 16–18. Oto link do zapisów: https://759434-2-wojslawice-arboretum-slowfooddolnyslask.evenea.pl

W trakcie warsztatów zaprezentowane będą wybrane produkty i potrawy kuchni historycznej (głównie średniowiecznej i renesansowej), przyrządzane
z warzywami archaicznymi. Są to dziś już zapomniane rośliny, często nazywane chwastami lub dzikimi roślinami jadalnymi, które jadano w przeszłości na terenie Dolnego Śląska, Polski i Słowiańszczyzny. Uczestnicy warsztatów będą mogli spróbować swych sił w działaniach kulinarnych, otrzymają także upominki, tj. przepisy kulinarne i nasiona do zastosowania w swoim ogrodzie warzywnym albo na grządkach balkonowych lub parapetowych. Warsztaty odbywają się w ramach autorskiego programu realizowanego przez „Slow Food Dolny Śląsk”, którego celem jest ochrona i promocja bioróżnorodności, zrównoważonego ogrodnictwa, permakultury, rolnictwa, rękodzieła, tradycji
i dziedzictwa kulturowego i kulinarnego Dolnego Śląska.

Użyte zostaną produkty, półprodukty lub surowce slowfoodowe, tj. dobre, czyste, uczciwe, sezonowe i lokalne, czyli hodowane, uprawiane lub przetwarzane manufakturowo na terenie Dolnego Śląska. Niektóre z nich to polskie, w tym dolnośląskie produkty z listy elitarnej tzw. Arki Smaku Slow Food (więcej: www.slowfooddolnyslask.org ), np. wyjątkowa, polska odmiana fasoli
i rodzaj piernika.

Warsztaty skierowane są wyłącznie do osób dorosłych. Zgłoszenie gwarantuje rezerwację miejsca – liczba miejsc jest ograniczona. Mecenasami warsztatu są członkowie i partnerzy Slow Food: Anna i Bolesław Szlączka, Anna Rumińska, Aleksandra Rudawska, Katarzyna Koncewicz, Bartłomiej Bogdański, Mariusz Purgał, Małgorzata Wójcik, Łukasz Bogdański, Ewa Wasilewska, Ewa Rossal, Monika Frania, Tomasz Iwanowski, Marek Roth-Boroński.

Warsztaty poprowadzi Anna Rumińska, etnolożka, antropolożka kultury
i gastronomii, architektka, projektantka ogrodów gastronomicznych, edukatorka, kucharka, mecenaska, miłośniczka permakultury, historii, antropologii kulturowej, manufaktury, Dolnego Śląska i edukacji. Anna Rumińska pełni funkcję Przewodniczącej / Convivium Leader „Slow Food Dolny Śląsk” i jest członkinią grup roboczych w ruchu . Wspólnie z rolnikami
i przetwórcami reprezentuje grupę Mecenasów – spotkacie ich też na straganach naszego kiermaszu zdrowych produktów spożywczych.

Slow Food Dolny Śląsk jest regionalnym convivium pod znakiem działającym
w sieci międzynarodowej organizacji Slow Food. Członkowie wraz z Przewodniczącą Convivium działają woluntarystycznie będąc mecenasami
i sponsorami wielu działań związanych z gastronomią, ogrodnictwem, rolnictwem, historią i antropologią wyżywienia. Koncentrując się na niekomercyjnych, edukacyjnych i prospołecznych działaniach reprezentując rozmaite branże gospodarki, kultury i nauki. Inicjują i wspierają tworzenie kolejnych conviviów miejskich lub gminnych. Manifest Slow Food określa cel ruchu jako ochronę prawa do autentycznego smaku nieskażonego syntetycznymi dodatkami i wysokim przetworzeniem. Slow Food powstał
w 1986 roku we Włoszech i odtąd tworzy lokalne wspólnoty (convivia) na całym świecie. Celem ruchu jest ochrona autentycznych i uczciwych lokalnych produktów, miejsc i osób, zrzeszanie konsumentów, wytwórców
i protagonistów ceniących je, a także rzemiosła kulinarnego i rolniczego,
tj. zasobów zagrożonych zniknięciem w wyniku ekspansji rolnictwa konwencjonalnego i gastronomią typu fast food i junk food.